Kanatlılarda solunum yolu enfeksiyonun nedeni nedir?

Kanatlılarda solunum yolu enfeksiyonun nedeni nedir?

Tanım

Tavuk ve hindilerde solunum yolu enfeksiyonları tüm dünyada ancak özellikle kış aylarında ılıman kanatlı üretim bölgelerinde görülmektedir. Bir dizi solunum yolu virüsü (Enfeksiyöz Bronşit, Kuş pnömovirüsü, Lentojenik Newcastle hastalığı virüsü, aşı ve tarla suşları) ve bakteri (Ornithobacterium rhinotracheale, E. coli) dâhil olabilir. Toz, amonyak ve diğer gazlar ve yetersiz havalandırma ile ilişkili diğer faktörler, hazırlayıcı faktörler olarak hareket edebilir. Morbidite tipik olarak %10-20, mortalite %5-10’dur. Kafesteki kuşlar dahil edilirse ölüm oranı %10’dan fazla olabilir.

İşaretler

Solunum yolu hastalığı genellikle bir veya daha fazla kuşun tıkırtı sesi çıkarması veya hapşırması ve başlarını aşırı sallaması ile kendini gösterir. Bu kuşların gagalarındaki deliklerden ve köpüklü veya akan gözlerden akıntı olabilir. Şiddetli vakalarda bu kuşların sinüsleri şişebilir (göz çevresinde şişlik şeklinde kendini gösterir), yemeyi bırakabilir ve aşırı durumlarda ölebilir. Kuşunuz bu belirtilerden herhangi birini geliştirirse, genellikle antibiyotik tedavisi önerildiği için veterinerinize danışmaya değer. Genel olarak, veterineriniz genellikle tüm kuş grubunun tedavi edilmesi gerektiğini tavsiye edecektir. Genellikle ilaç sularında verilir, ancak ağır hasta kuşlarda enjeksiyonlar en iyi seçenek olabilir.

Solunum yolu hastalığı olan kuşlar her zaman diğer sağlıklı tavuklardan izole edilmeli, bol miktarda TLC verilmeli ve gerektiğinde veteriner hekime başvurulmalıdır.

Neden

Tavuklarda solunum yolu hastalığı için bir dizi hazırlayıcı faktör vardır: herhangi bir hayvanda olduğu gibi, stres altta yatan bir hastalığın kendisini göstermesine neden olabilir. Bu stres, aşırı sıcaklıklar ve nem, yüksek stok yoğunluğu, taşınma, kümes hayvanı gösterisine götürülme ve mevcut/kurulu bir sürüye yeni hayvanların tanıtılması olabilir.

Tavuklarda solunum yolu hastalığına neden olan birkaç olası patojen vardır. Basit bir kan testi hangisinin neden olduğunu belirleyebilir. Çoğu zaman birden fazla patojenin dahil olduğu bir durumdur, en yaygın olanları Mycoplasma gallisepticum (MG), Enfeksiyöz Bronşit (IB), Avian Rhino Tracheitis virüsü (ART) ve Enfeksiyöz Laringotracheitis virüsüdür (ILT).

Mycoplasma gallisepticum, tavuklarda ve diğer kümes hayvanlarında solunum yolu hastalığına neden olabilen bir bakteri türüdür. Klinik belirtiler şişmiş sinüsler, hapşırma ve köpüklü sulu gözlerdir. Bazı durumlarda, şişmiş eklemlere ve ardından topallığa neden olabilir. Yumurta kanalını enfekte ederek yumurta kabuğu rengini ve kalitesini değiştirebilir ve bu nedenle yumurta yoluyla civcivlere aktarılabilir.

Bir kez enfekte olduktan sonra, bir tavuk ömür boyu enfekte olur, ancak klinik belirtiler zamanla ve tedaviyle gerilese de, özellikle stres anında her zaman geri gelme eğilimindedirler.

ART, şişmiş kafalara, şişmiş sinüslere, hapşırmaya ve ciddi vakalarda sinirsel belirtilere neden olan bir pnömovirüstür. IB, genellikle genç kuşlarda hapşırmaya, gözlerin köpürmesine ve sinüslerin şişmesine neden olan bir koronavirüstür. Ancak Mycoplasma gibi yumurta kabuğu rengini ve kalitesini değiştirerek yumurta kanalını enfekte edebilir ancak Mycoplasma’dan farklı olarak civcivleri yumurta yoluyla enfekte etmez. Genç dişi kuşlarda şiddetli IB enfeksiyonu, yumurta kanalına kalıcı olarak zarar vererek, yumurtayı yumurtalıktan havalandırmaya kalıcı olarak taşımamasına ve böylece yumurtaların dahili olarak bırakılmasına neden olabilir. Kuşun içindeki bu yumurtalar yavaşça emilir, ancak bakteriler için mükemmel bir ortam sağlarlar, bu nedenle iç katmanlar yumurta peritonitine karşı savunmasızdır. Emilim hızı, dahili olarak yumurtlamaya devam etme hızından daha yavaştır, bu, tavuğun karnında yumurta birikmesine neden olarak, penguen benzeri bir duruş benimsemesine neden olabilir.

ILT bir herpes virüsüdür ve benzer solunum belirtilerine neden olur. ILT genellikle tavuğun nefes borusunu (rüzgar borusu) tıkayabilen ve kuşun boğularak ölümüne yol açan bir kan ve mukus tıkacına yol açar. Bu virüs, Mycoplasma gibi, asla kaybolmaz ve stres zamanlarında geri gelebilir. Diğer herpes virüsleri gibi, yaşam içindir.

Ayrıca tavukların memelilere göre benzersiz bir solunum sistemi vardır. Çok ince hava keselerine sahiptirler ve IB gibi virüsler trakeanın (nefes borusu) koruyucu hücrelerine zarar verdiğinde, kuşlar hava keselerini karın içine geçerek peritonite neden olabilecek bakterileri kolayca soluyabilirler.

Önleme

Kuşlarınızın enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu, stresi en aza indirmek, stok yoğunluğunun ve havalandırmanın doğru olduğundan ve en az üç hafta karantinaya alınmış saygın bir tedarikçiden hastalıksız kuşlar satın almanızdır (yerelden satın almamaya çalışın) Kendi kuşlarınızı beslerseniz ve devam eden herhangi bir hastalık sorununuz varsa, sürünüzün aşılanmasını düşünebilirsiniz.

Tedavi

Ana kanatlılarda solunum yolu hastalıkları çoğunlukla viraldir ve antibiyotiklere yanıt vermez. Bu virüsler genellikle solunum sistemine zarar vererek E.coli ve Pasteurella gibi ikincil bakterilerin enfeksiyona neden olmasına neden olur. Şiddetli vakalarda septisemi olarak adlandırılan kan zehirlenmesi. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir ve bunun için veterinerinize başvurmanız gerekir. Neftor kanatlı hayvanların solunum yolu enfeksiyonları için geliştirilmiş bir üründür. Neftor’un içerisinde B1 vitamini, C vitamini, İyot, Potasyum ve esansiyel yağlar içerir. Neftor’u 1 litre suya 1 cc veriliyor. 1 hafta boyunca hergün sadece Neftor’lu su veriliyor. 2 hafta ara veriliyor.

Diğer Yazılarımız
Yorum Yazın